italiaweb

societa Dante

Foto
 

De vereniging heeft ten doel het bevorderen van de kennis van de Italiaanse cultuur en van de Italiaanse taal.

De vereniging is genoemd naar de Italie's beroemde dichter, filosoof en politicus,die
leefde van 1265 tot 1321. De vereniging werd in 1889 opgericht en heeftRome als hoofdzetel. Oorspronkelijk was de Societa Dante Alighieri bedoeld om bij de Italianen in het buitenland de kennis van de Italiaanse taal en cultuur
levend te houden. Later kwam daar een tweede doelstelling bij,namelijk hetverbreiden van de Italiaanse taal en cultuur voor niet -Italianen.

De vereniging heeft zich over de hele wereld vertakt. In Nederland bestaan18 afdelingen(comitati):Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, breda, Deventer,Dordrecht, Eindhoven, friesland, Groningen, Haarlem, Leiden-Den Haag,Maastricht, Mijnstreek, Nijmegen, Rotterdam, Twente, Utrecht en Zeeland.

Het comitato Leiden-Den Haag is in 1979 ontstaan uit een fusie van de afdelingen Leiden(opgericht in 1916) en Den Haag(opgericht in 1914 en het oudste comitato van Nederland)

De maandelijkse lezingen van de vereniging worden zowel in het Italiaans als in het Nederlands gehouden. De onderwerpen die worden behandeld betreffen vele aspecten van de Italiaanse cultuur en samenleveing, zoals de architectuur, het landschap, de literatuur, beeldende kunsten, geschiedenis en economie.

Daarnaast wordt een groot aantal Italiaanse taalcursussen georganiseerd op verschillende niveaus, alsmede cursussen over literatuur, kunstgeschiedenis en muziek.

Het blad van de vereniging Il Bollettino houdt de leden van alle activiteiten op de hoogte.


Graag wil de Vereniging Dante Alighieri een ontmoetingspunt in de ruimste zin tussen Nederlanders en Italianen zijn.
(uit: Il Bollettino van Dante Alighieri Leiden-Den Haag, mei 2006 NR. 105) 

Recent Videos

472 views - 0 comments